Förhandsavtal
När du bestämt dig för en bostadsrätt upprättas ett förhandsavtal mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen. Ett förhandavtal får tecknas först när bostadsrättsföreningen upprättat en kostnadskalkyl över projektet och när två intygsgivare utsedda av Boverket granskat och intygat att kalkylen är ekonomisk hållbar.
I samband med att bostadsrättsföreningen upprättar förhandsavtalet får du som tänkt förhandstecknare ett erbjudande av bostadsrättsföreningen om att ingå förhandsavtal med dom. Detta erbjudande om förhandsavtal gäller under 7 dagar. Under denna tid får bostadsrättsföreningen ej erbjuda den blivande bostadsrätten till någon annan potentiell köpare.
Ett förhandsavtal är i praktiken bindande för båda parter. Det är dock vanligt att förhandsavtalet innehåller vissa villkor som ska uppfyllas innan avtalet blir bindande. Exempel på villkor kan vara att ett visst antal bostadsrätter skall bli sålda till ett visst datum.
När förhandsavtalet har blivit bindande brukar de flesta föreningar ta in ett förskott av köparen. Förskottet brukar oftast vara på 10% av köpeskillingen, men det kan variera. Förskottet avräknas sedan mot slutlikviden. För att bostadsrättsföreningen ska få ta emot förskott av köparen behöver de ett tillstånd av Bolagsverket. För att få tillståndet så behöver föreningen lämna en säkerhet till Bolagsverket för förskotten. Det kan till exempel vara en förskottsgarantiförsäkring eller en bankgaranti.
Som köparen kan man under vissa förutsättningar säga upp sitt förhandsavtal. Exempel på dessa kan vara om bostadsrätten inte upplåtits senast dag för inflyttning eller inom skälig tid från den beräknade upplåtelsetidpunkten eller om avgifterna skulle bli väsentligt högre än vad som anges i förhandsavtalet.